Barcs telep

A barcsi cigánytelepen 2013 nyarán kezdtük meg a munkát. A településrészen közel 1400 fő él, a gyerekek száma, 450 körül van, a legnagyobb problémát a munkanélküliség jelenti, valamint a településrész elhanyagoltsága a városvezetőség felől. A programok többsége a városban van, még a szórólapok sem jutnak el a településrészre. Jellemzően az ott élők is érzik ezt. Az itt lakók többsége, igyekszik rendben tartani házaikat, a szegénység azonban érezteti hatását. A megkezdett munkát a rendszeres játszások, a családokkal való személyes kapcsolatok jellemzik.

Idővel egy összetartó közösség látszik kibontakozni, akik bizalommal fordulnak hozzánk. Ügyes-bajos dolgaik intézése közben, személyes nehézségeiket is megosztják velünk. A játékokra bejáró szülők, nagymamák, elfogadják a jelenlétünket, gyakran segítenek játékokon, nagyobb közösségi rendezvényeken, mint például a gyereknap. A közösségi programok szervezése mellett lakossági fórumokat tartunk, amiken elhangozhatnak saját ötleteik, kimondódhatnak a problémáik, amikre mi reflektáltunk ezzel is közelítve a lakosság felé. A felhalmozódott családi adósságok rendezéséhez megkértük az MMSz Hitel-S programjának munkatársait, így az együttműködő családok ilyen jellegű problémái megoldódtak. Rendszeresek a telepi séták, amik szintén segítenek a kapcsolattartásban, a problémák felszínre hozatalában. A játékokra bejáró szülők, nagymamák, elfogadják a jelenlétünket, gyakran segítenek játékokon, közösségi rendezvényeken, mint gyereknap, majális, amit a lent említett önkéntes csoport kezdett el velünk összefogva újra éleszteni.

Önkéntes csoport

A telepi közösséggel folytatott közös munka egy kisebb, összetartó, közösségükért tenni akaró csoporttá formálódott, akikből később megalakult az „Együtt a gyermekekért” nevű önkéntes csoport. Speciális a helyzetük, mert ők is segítségre szorulnak, mégis képesek az élethelyzetüket félre tenni és másokon segíteni. Játszóházakon voltak velünk, ők maguk is nyitva tartották a házat, hogy ezzel biztosítsák a gyerekeknek a teret. Játékokkal, csapat megbeszélésekkel segítettük a munkájukat, valamint részt vettünk közös rendezvényeken, erősítve ezzel a csapat összekovácsolódását. Fontosnak tartjuk, hogy látsszon a településrészen élők számára, hogy annak ellenére, hogy alacsonyabb jövedelmekkel rendelkeznek, az összetartás és ez egymáshoz való utak megkeresése is lehetséges.

Istvándi baba-mama klub

A Barcstól 18 km-re lévő gettósodott zsáktelepülésen szintén rendszeresen végzünk szociális munkát. Istvándi a barcsi kistérség egyik gettósodott települése. A lakosság közel 100%-a cigány származású, a lakosság szám körülbelül 600 fő 589 fő, ebből a 18 év alattiak száma megközelítőleg a teljes lakosság negyede.

Munkalehetőség nincs, többgenerációs munkanélküliség jellemző a falura, az egyetlen munkáltató az önkormányzat, ami közfoglalkoztatásba tudja bevonni az aktív korúakat. A felnőttek többsége nem rendelkezik szakmával, sokan az általános iskolát sem fejezték be, ez több generációra visszamenőleg jellemző. A térségben szociális és munkaerő-piaci szempontból egyaránt ez a legrosszabb helyzetben lévő település, az egy főre jutó jövedelem kevesebb, mint 18000 Ft. A falu megítélésére, a környéken élőkkel szemben is rányomta a bélyegét.

A településen nagyon magas a 3 év alatti gyerekek száma, amire a baba-mama klub létrehozása volt a kézenfekvő megoldás. A szülőkkel beszélgetünk gyermeknevelésről, gondozásról, a gyerekek játszhatnak játékokkal, mert gyakori, hogy az otthonukban nincsenek, csak ágyak. Aki nem sokgyermekes, az idős, és a faluban nincs közösségi tér. A helyi tiszteletes segítségével tudtunk a parókián péntekenként baba-mama klubot tartani, ahova a szülők bejöhetnek. Általában ügyes bajos dolgaikat is elmondják, amiben tudunk, abban segítünk nekik, ahol pedig szükséges összehangoljuk a munkánkat a családsegítőkkel. Hosszú távon fontos, hogy a közösségből valódi közösség formálódjon és egymásra is tudjanak támaszkodni.