Hirics

Hirics község Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű kistérségén belül található. A településen 270 fő az állandó lakos, ebből 85 fő 18 éven aluli. Ez a szám folyamatosan nő, a település fiatalodó, a roma lakosság aránya 80%.

Az iskolázottságra jellemző, hogy az elvégzett osztályok száma 7 általános. A felnőtt lakosság nagyon kis része dolgozik bejelentett munkahelyen, alig haladja meg a 11 főt, körülbelül 60 fő közfoglalkoztatásban van. Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2014 tavasza óta működteti közösségi házát. Első lépésként a ház rendbe tétele, berendezése történt meg. Az áprilisi nyitás és házszentelés után, folyamatos nyitva tartás mellett, közösségépítő programokat szervezünk. Az előző évek munkája során jó kapcsolatot alakítottunk ki a településen élő gyermekekkel és szüleikkel, így nem volt nehéz a gyerekprogramokat elindítani.

Mivel a nyári szünet hamar beköszöntött, júniustól átlagban napi 60 gyermekkel működött a ház, eközben részben sikerült felújítani az udvari játszóteret. A nyári gyermekétkeztetés nagyon jó kezdeményezés, de sajnos a napi egyszeri étkezés nem volt elég a gyermekek számára, így reggeliztettünk és uzsonnáztattunk is a házban. Júniustól új kolléganőt köszönthettünk, aki a Hiricsi közösségi házban állt munkába, majd a Kulturális közfoglalkoztatásnak köszönhetően még egy kollegina csatlakozott a csapathoz, aki szintén a ház működését erősítette.

Szeptembertől elindult az iskola, így a ház napközben a felnőtteké lett, elkezdődött az ügyintézés, egész évben zajlott az e.on adósságkezelő program.Ez valamivel több, mint 20 családot érintett első körben. Év végén az „Adni öröm” akció során 107 családnak sikerült csomagot készítenünk, illetve a házban tartott karácsonyi rendezvényen közel 60 „cipősdoboz” ajándékcsomagot osztottunk ki a közösségi házban, a Hiricsen élő gyerekek között.

Sikerült szoros együttműködést kiépíteni a háziorvossal, védőnővel, családgondozóval és a térségben működő civil szervezetekkel. Lehetőség szerint, előadásokat, csoportos beszélgetéseket szerveznek a faluban élők számára.

Igyekszünk egyre nagyobb figyelmet fordítani a különböző korosztályok számára szervezett programokra, figyelembe véve életvitelüket, érdeklődési körüket.

Az elkövetkezendő időkre tervezett programok: film klub, recept- és főző klub, korosztályos sport, baba-mama klub, fiú és lány tini klub, kézműves programok, iskolai felzárkóztatás, emellett ügyintézés, mosási lehetőség biztosítása.