Kadarkút

A kadarkúti-nagybojom kistérségben Kadarkút, Dózsa utca 43. alatt 2012 novembere óta folyamatosan működtetünk és a helyi adottságoknak megfelelően fejlesztünk egy közösségi házat. Az adott szegregátumban közel 40 család él, ez majdnem 150 főt jelent. Ezek közül a 0-18 éves korú gyermekek száma 60 körüli, a felnőtteké közel 90.

Az itt lakó családok többségében roma származásúak, alacsony iskolázottságúak, szakképesítéssel alig néhányan rendelkeznek. A gyermekek száma jellemzően 3-4, de nem egy esetben találkozhatunk 6-11 gyermekes családokkal is. Jellemző a korai gyermekvállalás, a családtervezés nem tudatos.

A nyitás óta, a felnőttek és a gyermekek is rendszeresen látogatják a házat, illetve részünkről is rendszeres a családok látogatása. Mint minden telepi munkában, Kadarkúton is voltak nehezen kezelhető, problémás időszakok, amely a mi esetünkben a folyamatos személyváltozásoknak volt köszönhető. A bizalom és közös hang megtalálása nehéz, kiépítéséhez sok idő szükséges, mostani kollégáink jó úton haladnak, ez a ház jelenlegi működésén is látható.

A havi látogatottság jellemzően 40 és 75 fő közt mozog. Az iskoláskorú gyermekek többsége napi rendszerességgel megjelenik, ez az iskolai szünetben naponta, átlagosan 25-30 gyermeket jelent.

A tevékenységeink valósultak meg

 • ügyfélfogadás: hétköznap hétfőtől péntekig 10 órától 12 óráig (telefonálás, hivatalos iratok kitöltése, segítség szociális ügyekben, adósságkezelés, E-ON ügyintézés, kórházi kezelések és utazások megszervezése, munkaügyi központtal kapcsolattartás, csótányirtás, költöztetés, krízis adományok)
 • krumpli termesztés, kertművelés
 • védőnői klub: kéthetente hétfőn 11 órától 12 óráig
 • játszóházak: a hét minden napján 12 órától 18 óráig, és kéthetente szombaton 13 órától 16 óráig
 • szülői klub: havi rendszerességgel
 • korrepetálás, iskolai felzárkóztatás: a hét minden napján, igény szerint, a 2015-ös évtől kezdve pedig intézményi keretek között valamint a közösségi házban hétfő, kedd és szerdai napokon 16 órától 18 óráig
 • kamasztanya: minden héten csütörtökön 16 órától 18 óráig
 • együttműködés a kistérségi GYEP szakembereivel ( gyermekorvos, pszichológus, jogász, adóstanácsadó, gyógytornász)
 • intézményi kapcsolatartás
 • ünnepekhez kapcsolódó tevékenységek
 • adományozás

A közösségi ház fejlődése hétről hétre erősebben mutatkozik. Ezt a rendszeres bejárók létszámán is látjuk. Eredmény, hogy sikerült megnyernünk olyan családokat is, kik eddig nagyon nem éltek a szolgáltatásainkkal, és hogy a korrepetálásoknak köszönhetően a tanulmányi eredmények javulni látszódnak, illetve a jövő évre vonatkozóan a tanulni akarók létszámának emelkedése miatt, külön tanuló napokat kell majd kijelölnünk. Fonotos az is, hogy a településen dolgozó szakemberek partnerként kezelnek minket, együtt tudunk dolgozni speciális eseteken, a támogatás minden fél részéről azonos. A 2014-es év zárását tekintve egy sikerekben is bővelkedő időszakot tudhatunk magunk mögött.