Miskolc, Avas

A Máltai Jelenlét programok módszertanát követve Miskolcon az Avas lakótelepen három helyszínen van jelen a Szeretetszolgálat.

Jelenlét pontok a lépcsőházakban: a 2014 szeptembere óta létrehozott közösségi tereket az általuk választott célterületen működtetjük, a Felsőruzsin körút és a Hajós Alfréd utca által határolt tág körben kerültek látókörbe az ott élő lakók. Hasonló módszertan alapján, de mégis más megközelítésben további két szervezet is dolgozik a területen, más lépcsőházakat érintve, konzorciális együttműködés keretein belül.

A programok egész napos bevonódást jelentenek, olyan problémákat is észre tudtunk venni az ott dolgozó szakembereink segítségével, amikről esetlegesen nem is tudtunk előtte. Az avasi jelenlét helyszínei biztosíthatják a lakótelep lakóinak találkozási lehetőségét, helyet adhat kisebb közösségek rendszeres programjainak, segítheti a megfelelő információkhoz való folyamatos hozzáférést.

A közösségi terekben zajló közösségfejlesztő tevékenységekhez tartozik a helyi lakosság aktivizálása, életminőségének javítása, képessé tétele, információ nyújtása, különböző emberek, csoportok és közösségek közötti kommunikáció segítése, képzés, oktatás, szakemberek bevonásával, valamint fontos szempont, hogy a jelenlét pont mindenki számára nyitott közösségi ház funkciót töltsön is be.

A beavatkozás alapja a célterületen zajló aktív, állandó szociális munka, és a célcsoport, valamint a helyi közösség minél teljesebb bevonása a fejlesztési folyamatokba.