Miskolc, Lyukóvölgy

2014 áprilisában indult el a Máltai Jelenlét Program a Gulyakúti Közösségi Házban. A programot Tanoda jellegű foglalkoztatással, gyerekház jellegű Baba-mama Klubbal és egy Ifjúsági iroda működtetésével kezdtük el. Az iskolai nyári szünet adta lehetőséget kihasználva a gyerekek és fiatalok becsalogatása a házba könnyen ment, hiszen a völgyben semmiféle szolgáltatás nem érhető el, ezek hiánypótlását a Közösségi Ház hivatott betölteni.


Az együttműködések terén is épült a ház. A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal szorosan együtt dolgozunk, napi szintű egyeztetések mentén folyik a családgondozás. A Baptista Iskola minden héten vendég, a náluk megvalósuló Máltai Szimfónia Program rendszeresen jelen van a közösségi házban is.

2014 végén a Máltai Szeretetszolgálat Missziós Orvoscsoportja vizsgálta a helyieket, több mint száz ember esett át a szűréseken, nagy részük kisgyermek. A rövid diagnózis mindenképpen az, hogy szükség van rendszeres orvosi jelenlétre a településrészen. Bőrbetegségek, neurológiai betegségek, szemészeti elváltozások jellemezték a gyerekeket.

A közel 3500 fős szegregátum életében a Közösségi ház egy sziget, az átfogó munkához komoly fejlesztésekre van szükség, de az együttgondolkodás elindult.