Tarnabod

Tarnabodon tíz éve kezdődött a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét programja. Induláskor kilencszáz ember élt a faluban, ahol a lakosság több mint kilencven százaléka roma. A településen semmilyen gazdasági tevékenység nem zajlott, az iskolából kikerült gyerekek esélytelenül váltak munkanélkülivé, amikor pedig a buszjáratok is megszűntek, Tarnabod egy láthatatlan falakkal körbezárt börtönné vált.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat rengeteg ötlettel és elképzeléssel érkezett, a legtöbb problémára azonban nem volt előre megírt válasz. A program indulásakor nagyvárosokban hajléktalanná vált többgyermekes családokat költöztettek az üresen álló tarnabodi házakba. A családok segítő felügyelet mellett újrakezdhették kisiklott életüket, az addig lassan pusztuló falu pedig új erőre kapott. A családi gazdaságok és a háztáji termelés újraindítása után a Szeretetszolgálat buszt vásárolt a hiányzó tömegközlekedés pótlására, a körzetközpontba indított járatoknak köszönhetően a környező településeken többen is el tudtak helyezkedni.

_D4D1625

A gyerekek sorsát az első perctől fokozott figyelmet kísérték, felsorolni is nehéz az értük indított programokat. Amikor kiderült, hogy iskola után azért gyűlnek össze a kocsmában, mert nincs más fűtött hely a településen, ahová mehetnének, a Szeretetszolgálat megvásárolta és játszóházzá alakította a kocsmát. A következő meghatározó lépés a Biztos Kezdet Gyerekház megnyitása volt, itt a három évesnél kisebb gyerekek szüleikkel együtt vesznek részt a foglalkozásokon, melyeken a kisgyerekek és anyukák is sokat tanulnak.

_HDA2058

Az intézménybe járó gyerekek óvodás korukra utolérik korosztályukat, örökölt hátrányuk fokozatosan eltűnik. 2011-ben az óvodát és az iskolát is átvette a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, ami újabb mérföldkövet jelentett a település életében. A személyre szabott programok és fejlesztő foglalkozások bevezetésének köszönhetően a gyerekek teljesítménye ugrásszerűen javult, beszédes adat, hogy már az első év után valamennyi végzős diáknak sikerült bejutnia a középiskolába. Ma már természetes, hogy az általános iskola után a tarnabodi gyerekek is továbbtanulnak, szakmát szereznek, vagy érettségire készülnek.

A település egyik elhagyott mezőgazdasági ingatlanjában 2006-ban elektronikai bontóüzemet hozott létre a Máltai Szeretetszolgálat. A nonprofit vállalkozás harminc munkahellyel indult, a dolgozókat százharminc helybeli jelentkezőből kellett kiválasztani. A pályázati forrásból épült üzem öt év után önfenntartóvá vált, jelenleg is támogatás nélkül működik, huszonhat családfenntartó embernek ad folyamatosan munkát, megbízható és tervezhető jövedelmet. Emellett tovább zajlanak a lehetőségeket kutató mezőgazdasági programok, a kicsi gazdaságok megerősítésére nemrég szociális szövetkezet is alakult. A szövetkezet egy minta programot indított. 2,2 hektáron termel paprikát 14 család bevonásával, akik egyéni és közösségi felelőséggel, valamint tulajdonosi szemlélet mellett dolgonak a földeken.

_HDA1112

Az elmúlt tíz évben tucatnyi nagy és rengeteg kisebb program indult el Tarnabodon. A település a lecsúszás és a nyomor elleni küzdelem emblematikus helyszínévé vált, ahová kutatni és tanulmányokat írni járnak a szakemberek. A változásokra azonban ma sincs más magyarázat, mint a program kezdetén, a titok nyitja egyszerűen a „Jelenlét.”

Ismerje meg a tarnabodi lakókat és programot kisfilmünkkel

Képek a tarnabodi programokról

A multimédiás anyagok és a fényképek a Jelenlét programmal kapcsolatos tudósításokban szabadon felhasználhatók. A felhasználás feltételeiről részletesen.