Mi a Jelenlét?

A Jelenlét program a Magyar Máltai Szeretetszolgálat válasza a leszakadásra. A nyomortanyákon, cigánytelepeken végzett szociális munka a társadalom peremére szorult emberekért indult. Az elmúlt tíz év során az ország számos településén kezdődött Jelenlét program.

A Jelenlét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szóhasználatában azt jelenti: jelen vagyunk a másik ember életében.

A nyomor, a telepek beszűkült világa számos formában jelenik meg, legyen szó lepusztulásnak indult városi zárványokról, faluszélen elterülő cigánytelepekről, vagy éppen a peremvidékek gettósodó falvairól. A szinte teljes nincstelenségben élő gyermekek és felnőttek számára az alapvető (köz)szolgáltatások, ellátások csak korlátozottan érhetők el. A nyomorgó családokban, kirekesztett közösségekben a napról napra élés súlya alatt a „holnap” már nem létező fogalom. A jövőkép nélküli világ, a kilátástalanság az újabb generációk súlyos öröksége.

A Jelenlét lényege, tíz percben

A Máltai Szeretetszolgálat ezekbe a közösségekbe visz segítséget, támaszt, reményt és hitet. A halmozott (lakhatási, foglalkoztatási, oktatási) problémákkal küzdő egyének és közösségek helyzetének javítása csak komplex, többirányú beavatkozásokkal érhető el. Ám minden beavatkozás az első lépéssel kezdődik.

A Jelenlét program lényege ott lenni, együtt lenni a kirekesztett közösségekkel, osztozni velük a nehéz életkörülményekben, közösen feltárni a problémákat, és velük együtt megtalálni meg a kivezető utat. A Szeretetszolgálat első lépésként szociális irodát alakít ki a telepen élők közvetlen környezetében, és eközben a lehető legjobban alkalmazkodik az ottani életkörülményekhez. Ez a fajta sorsközösség-vállalás és a folyamatos, segítő jelenlét teremti meg a feltételét a kölcsönös befogadásnak, a bizalmi kapcsolat kialakulásának.

A helyi fejlesztések ebből kiindulva, lépésről-lépésre egyre több szolgáltatást kapcsolnak be a telep vérkeringésébe, egyre szélesebb körben vonják be a telep környezetében lévő intézményeket és a többségi társadalmat.A Szeretetszolgálat számos településen végzi munkáját, a helyszínek között van gettósodott falu, Tarnabod, lepusztulóban lévő, egykori nagyvárosi munkásszálló, a „Pokoli Torony” Veszprémben, és bányászkolónia, a György-telep Pécsett, kisvárosi szegény- és cigánytelep, a monori „Tabán”, valamint nyolc teljes, leghátrányosabb helyzetű kistérség, az Észak-magyarországi, Észak-alföldi és Dél-dunántúli régiókban, összesen 238 településsel.

Tanulmány a Jelenlét programról

Ha további háttérinformációra van szüksége, ajánljuk Kiss Dávid, Lantos Szilárd, Marozsán Csilla és Németh Nándor “Jelenlét” – a roma integrációt szolgáló fejlesztések megalapozása, szociális munka kirekesztett közösségekben, szegregátumokban című tanulmányát.

Kattintson ide és töltse le a tanulmányt!

További információ

  • Iratkozzon fel hírlevelünkre!

    * indicates required